Atoomoverleg met Iran gaat laatste fase in

Onderhandelaars zijn woensdag in het Oostenrijkse Wenen bijeengekomen in een poging een akkoord te sluiten over het Iraanse atoomprogramma. In ruil voor de afbouw van het atoomprogramma moeten sancties tegen Iran worden versoepeld. Eind juni moet er een akkoord op tafel liggen.

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Wendy Sherman, de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Aragchi en EU-onderhandelaar Helga Schmid traden woensdag in overleg in een luxe hotel in het centrum van Wenen. In het overleg moet een raamwerk waar eerder deze maand overeenstemming over werd bereikt verder worden uitgewerkt.

Iran ontkent een kernwapen na te streven, maar heeft wel ingestemd met een inperking van de programma's die gebruikt kunnen worden om kernwapens te ontwikkelen. In ruil daarvoor moeten echter wel sancties die tegen Teheran zijn ingesteld worden versoepeld of opgeheven.

Voor de deadline op 30 juni moeten nog enkele plooien worden gladgestreken. De verwachting is dat de ministers van buitenlandse zaken van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland (P5+1) op een later moment bij het overleg aansluiten.