Burgerpestactie politie: langzaam over de snelweg

Wie vandaag de weg op moet, kan mogelijk lange files verwachten. Politieagenten houden namelijk een actie voor een betere cao en besluiten daarom hardwerkende burgers te weerhouden hun kind op tijd op school te krijgen of tijdig op het werk te verschijnen. Politieauto's en motoren zullen met een gevaarlijk slakkengangetje van 60 kilometer per uur van Groningen naar Limburg rijden.

De politiebonden liggen in de clinch met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De agenten willen een betere cao en houden een estafetteactie om daarvoor aandacht te vragen. In elke politieregio vormt zich een nieuwe colonne politievoertuigen, die dan de plek van de vorige inneemt. De actie duurt van 07.00 uur tot 20.00 uur. De agenten rijden in hun dienstauto's langzaam en over de volle breedte van de grote weg.

De politiebonden houden steeds dommere acties. Deze estafetteactie is daar onderdeel van. Eerder zijn er op kleinere schaal vergelijkbare 'zwaan-kleef-aan-acties' geweest, maar die waren buiten de spits en in gebieden waar het minder druk is.

De politiebonden hebben het politiepersoneel ook opgeroepen om morgen mee te doen aan een twee uur durende sluiting van de politiebureaus, nog zo'n burgertreiteractie. Dienstverlening voor het publiek, zoals het opnemen van aangiftes, gaat dan niet door. Voor noodhulp zijn de agenten wel 'gewoon' beschikbaar.