Ecclestone wil terugkeer V8 en 1000 pk

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt gaat de huidige 1,6 liter V6-turbomotor zo snel mogelijk de prullenbak in. De 84-jarige Brit wil om de sport te redden een terugkeer naar de atmosferische V8-motor die 1000 pk zou moeten leveren.

Het is niet de eerste keer dat Ecclestone een dergelijke oproep doet. Het uit de kast trekken van de V8 is namelijk de snelste oplossing voor onder meer de dalende toeschouwersaantallen. "We moeten terug naar de motoren waarvoor de kosten veel lager liggen en we moeten zo snel mogelijk ingrijpen."

De Brit weet dat bij een aantal teams het water tot aan de lippen staat. Het zou bovendien de toetreding van nieuwe renstallen vergemakkelijken, zo laat hij aan La Gazetta dello Sport weten. "We moeten gewoon de oude V8'en pakken en modificeren zodat we rond de 1000 pk uit gaan komen. Mensen keren dan terug, de show keert terug en de sponsoren keren terug."

Ecclestone denkt dat de keuze voor hybridemotoren bijgedragen heeft aan de verminderde populariteit. "Formule 1 is niet alleen technologie, maar ook vermaak. We moeten denken aan hen die een kaartje kopen, op de tribunes plaatsnemen en een spektakel willen zien. Het geld wordt rondgepompt: het publiek betaalt voor de kaartjes, de organisatoren ontvangen geld en sluizen dit door naar de teams, die ook gelden uit de tv-rechten ontvangen. Als er minder mensen kijken of op de races af komen, dan wordt het een probleem."