Ook BelgiŽ bant Zwarte Piet

De lente is verdomme nog maar net begonnen, of de Zwarte Piet-discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten. En ditmaal in België. De VRT, de staatomroep van onze Zuiderburen, heeft namelijk besloten om Zwarte Piet om te toveren in een blanke met een paar roetvegen.

De Belgen zijn inmiddels begonnen met de opnames van de nieuwe Sinterklaas-film. En daarin heeft Piet geen kroeshaar, geen dikke, gekleurde lippen en al helemaal geen oorbellen. "Veel mensen voelen zich gekwetst door het traditionele beeld van de knecht. Het zou gek zijn daar geen rekening mee te houden", vindt regisseur Stijn Coninx.

"Onder de zwarte roetvegen zal zijn witte huid te zien zijn", weet Het Nieuwsblad. "Verder heeft Piet niet langer kroeshaar, gekleurde lippen of oorbellen, maar draagt hij hippe sportschoenen." Of zoals het officiële persbericht meldt: "Zijn uiterlijk wordt verfijnd."

De Belgen reageren hiermee op de discussie die in ons land al jaren woedt. Om een paar jankpieten tegemoet te komen, werd besloten om in ons Sinterklaasjournaal gebruik te maken van witte horrorpieten en werd Zwarte Piet uit de winkels verwijderd. Omdat onze Zuiderburen hun grote broer in alles volgen, hebben zij besloten om ook daar Zwarte Piet een makeover te geven.