'Moslims hebben cultureel probleem met vrouwen'

Sommige waarden en opvattingen die heersen binnen moslimgemeenschappen zijn 'volstrekt onacceptabel in de Britse samenleving'. Dat zegt Sajid Javid, de Britse staatssecretaris van Cultuur. In sommige kringen worden vrouwen gezien als bulkgoederen die je mag misbruiken. Javid noemt dat 'een cultureel probleem'.

Javid, politicus van de Conservatieve Partij en zelf een kind van Pakistaanse ouders, deed zijn uitspraken naar aanleiding van een serie misbruikschandalen. Honderden Britse meisjes in onder meer in Rochdale, Rotherham en Oxford werden slachtoffer van seksueel misbruik door bendes van Pakistanen, Arabieren en Somaliërs.

Politiek correct
Politie en jeugdzorg grepen niet adequaat in. 'Vanuit een misplaatst gevoel van politieke correctheid. Terwijl een disproportioneel deel van de daders Aziatische moslims waren', zegt Javid, die overigens zelf in Rochdale woont. 'Binnen sommige moslimgemeenschappen bestaan opvattingen over bijvoorbeeld vrouwen of de vrijheid van meningsuiting die volstrekt onacceptabel zijn in onze samenleving. En niemand schiet er iets mee op als we daarover zwijgen.'

Javid wil dan ook dat zowel Britse moslims als de autoriteiten actie ondernemen. En de culturele kant van de problematiek mag dan niet onderbelicht blijven. 'We kunnen onze blik niet laten inperken door politieke correctheid.' Volgens Javid, die overigens wordt gezien als een toekomstig partijleider, zijn er genoeg Britse moslims die zijn mening delen.