Nederland kan geen Marokkanen meer uitzetten

Nederland heeft er een probleem bij: sinds december is het niet meer mogelijk om Marokkaanse vreemdelingen het land uit te zetten. Ook kunnen ze niet worden vastgehouden in vreemdelingendetentie, meldt de NOS. We hebben dit allemaal te danken aan de opstelling van Marokko.

De Marokkaanse autoriteiten geven sinds eind vorig jaar geen 'laissez passer' meer af. Dit tijdelijke reisdocument is nodig wanneer Nederland een vreemdeling zonder paspoort wil uitzetten. Daardoor is het onmogelijk om Marokkaanse vreemdelingen uit te zetten.

Marokkanen in vreemdelingendetentie plaatsen mag ook niet meer, blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De vreemdelingen hebben namelijk geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn. En laat dat nou net een voorwaarde zijn om een vreemdeling in detentie te mogen houden.

Uitkeringen
Volgens staatssecretaris Dijkhoff van Justitie heeft het Marokkaanse beleid alles te maken maken met een Nederlands voornemen. De regering wil namelijk het sociale-zekerheidsverdrag met Marokko opzeggen omdat er veel geld aan uitkeringen naar Marokko verdwijnt. Dijkhoff probeert Marokko te overtuigen om alsnog mee te werken aan de terugkeer van vreemdelingen.