Rassenscheiding is weer 'hot' in Texas

In de Amerikaanse stad Austin, Texas, is een 'grappenmaker' actief die diverse winkels heeft voorzien van een sticker waarop de tekst te lezen is: 'Exclusively for white people'. Daaronder wordt nog vermeld dat er slechts vijf gekleurde klanten tegelijk binnen mogen zijn, maar dat het personeel nog wel welkom is.

De stickers gaven de indruk dat ze officieel zijn door gebruik te maken van het stadswapen. Ze waren geplaatst op diverse winkels in de stad, variërend van restaurants tot kledingwinkels. Inmiddels zijn de stickers door de eigenaren verwijderd maar is de dader volgens de politie nog spoorloos.

Wat het doel is van de stickers is niet duidelijk, sommige winkeliers noemen het een 'hate crime'. Anderen vinden vooral de toevoeging van de zin 'colored BOH staff accepted' erg denigrerend. De term 'BOH' staat voor 'back of house', een term die ten tijde van de slavernij werd gebruikt voor slaven die in de keuken werkten.

Hoewel de staat Texas al lange tijd een mix is tussen verschillende etniciteiten, vinden er nog regelmatig gelijksoortige incidenten plaats. Een aanzienlijk gedeelte van de bevolking heeft een Latino of Afrikaanse achtergrond. Daarbij zijn er ook in de staat nog extremistische groeperingen zoals de KKK actief.

Sticker 'Exlusively for white people' (Foto: SkyNews)
Sticker 'Exclusively for white people' (Foto: SkyNews)