Glazen koets reserve bij uitval gouden koets

De glazen koets dient de komende decennia als reserve bij officiële evenementen zoals Prinsjesdag. Als de gouden koets om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is, wordt de glazen koets ingezet.

Dat bleek maandag bij de onthulling van het rijtuig door koning Willem-Alexander in het Louwman Museum in Den Haag. De glazen koets, het oudste nog bewaard gebleven rijtuig van de koninklijke familie, is vijf jaar lang grondig gerestaureerd. Uitgangspunt van de restauratie was dat het galarijtuig weer gebruikt moet kunnen worden. De glazen koets met zijn zeven ramen is volgens de Oranjes qua uitstraling het enige rijtuig dat de gouden koets kan vervangen.

Koning Willem I bestelde de glazen koets in 1821 voor 16.000 gulden bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het werd in 1907 voor het laatst op Prinsjesdag gebruikt. Daarna werd het rijtuig enkele keren van stal gehaald bij speciale gelegenheden, zoals bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937 en (voor het laatst) bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966.

In 2007 bleek de glazen koets dringend aan een opknapbeurt toe te zijn. De bekleding en de satijnen hemel werden erg broos, de leren draagriemen verloren hun kracht en het houtwerk aan de achterkant vertoonde rot en begon te scheuren. De veren dreigden door het houtwerk heen te breken en zouden bij gebruik nog meer schade veroorzaken.

Toenmalig koningin Beatrix ging akkoord met restauratie. Zij besloot onder meer dat de restauratoren de koperen springveren te versteviging van de stabiliteit mochten weghalen, omdat er naar verwachting geen langere afstanden meer met de koets zullen worden afgelegd. Ook mocht de met gouddraad geborduurde 'W', verwijzend naar koning Willem I, terugkeren. De op enig moment aangebrachte witte rolgordijntjes mochten weg.

Het Haagse automuseum stelt 'een van de mooiste rijtuigen ter wereld uit de negentiende eeuw' tentoon in het kader van de viering van twee eeuwen Koninkrijk. Op maandag is het precies tweehonderd jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.