UvA lieverdjes steken het lieverdje in de fik

Tijdens een lawaaiig protest van een groep van ongeveer 70 boze studenten van de Universiteit van Amsterdam(UvA) zijn er twee opgepakt. Volgens de studenten wegens een klungelig provoprotest. Volgens de politie wegens een poging om het beeld 'Het Lieverdje' in de hens te steken. De demonstratie was een initiatief van alle betrokken actiegroepen en sympathisanten, zoals De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie.

Volgens diezelfde studenten heeft de politie buitensporig veel geweld gebruikt om de protesterende brandstichtende studenten op te pakken. Volgens de politie was het geweld om de twee pyroprotestanten te weerhouden een tweede Maiden te starten binnen alle perken. Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie vroeg die af te doen, maar studenten weigerden dat.

De studenten hebben hun lawaai in ieder geval wel aangepast en scandeerden leuzen als: Politie fascisten, straat terroristen! En: Geen geweld, geen geweld! Wat verder weinig indruk maakte op de aanwezige geweldloze politiemacht. Ook eisten de herrieschoppers dat de twee zouden worden vrijgelaten.

De studenten maken zich ernstige zorgen over de 'brute' handelswijze van de politie en beriepen zich onder andere op vrijheid van brandstichting meningsuiting.

Een deel van de actie is vastgelegd op een lawaaige en soms schokkerige video opdat u zelf kunt oordelen.Studenen en veel lawaai (bron: Nieuwe Universiteit)

Update 02.16 uur

De ik film allus student heeft dit stukkie film per ongeluk net gemist (bron: AT5)