Batterij noodbaken MH370 was leeg

De batterij van het noodbaken van lijnvlucht MH370 was al ruim een jaar leeg voordat het toestel op 8 maart 2014 verdween. Dat staat in een rapport over de verdwijning dat zondag is verschenen. Van het vliegtuig is nooit een spoor gevonden. Aangenomen wordt dat het toestel neerstortte in de Indische Oceaan.

In het 584 pagina tellende rapport blijft geen enkel aspect van de vlucht en de bemanning onbelicht. De medische en financiële gegevens en training van het cabinepersoneel werden onderzocht, maar er werd niets vreemds gevonden. Hoe significant de lege accu is is nog de vraag, omdat de zwarte doos uit de cockpit in geval van nood ook een signaal uitzendt.

De zoektocht naar MH370 is nog steeds niet gestaakt en als het aan de Australische premier Tony Abbott ligt blijft dat voorlopig zo. De zoekteams richten zich op een gebied van zo'n zestigduizend vierkante kilometer in de Indische Oceaan. De verwachting is dat de speurtocht in het huidige zoekgebied in mei wordt afgerond.

"Het niet kan voorgoed doorgaan, maar zolang er redelijke aanwijzingen zijn wordt er gezocht", zei Abbott. "We hebben een zoekgebied van zestigduizend kilometer. Als daar niks wordt gevonden is er nog een gebied van zestigduizend kilometer dat we willen doorzoeken en zoals ik al zei hebben we er vertrouwen in dat het vliegtuig wordt gevonden."

Vooral voor de nabestaanden is het gebrek aan informatie wrang. "Het is belangrijk om aan mensen duidelijk te maken dat we nog helemaal geen antwoorden hebben en dat de zoektocht moet doorgaan", zei Grace Subathirai Nathan, wier moeder passagier was in MH370.

De Maleisische premier Najib Razak gaf aan begrip te hebben voor de frustratie van de nabestaanden. "Het gebrek aan antwoorden en definitief bewijs, zoals wrakstukken, maakt het nog schrijnender", aldus Razak. "Maleisië heeft samen met zijn internationale partners het kleine beetje bewijs dat er is onderzocht. Maleisië blijft vastbesloten door te zoeken en we hopen dat MH370 wordt gevonden."

De meeste passagiers van MH370 waren Chinezen en de Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi benadrukte dat zijn regering zich zal blijven inzetten voor de nabestaanden. "We zijn een jaar verder. Het vliegtuig is niet gevonden, maar de zoektocht gaat door. Vandaag moet een moeilijke dag zijn voor de nabestaanden. Wij leven met hen mee."