Van der Garde eist racestoeltje voor Australische GP

Giedo van der Garde eist een plekje op de Formule 1-grid in Australië. De 29-jarige Nederlandse coureur is naar het Victorian Supreme Court in Australië gestapt om zijn plaats bij het Zwitserse team Sauber op te eisen. Dat wil over ruim een week in Melbourne met Felipe Nasr en Marcus Ericsson aan de start gaan verschijnen.

Van der Garde racete in 2013 voor het inmiddels failliete Caterham en stapte vorig jaar over naar Sauber waar hij test- en reserverijder werd. De Nederlander heeft bij de Australische rechtbank documenten overlegd waarin staat dat hij op 28 juni vorig jaar een racecontract voor dit jaar op zak heeft. Begin november vorig bleken deze echter niets waard te zijn omdat Sauber mede door financiële problemen in zee ging met twee andere coureurs. Dit ging ook ten koste van Adrian Sutil die naar verluidt ook al een contract voor dit seizoen op zak had.

Volgens de door Van der Garde ingediende documenten heeft een rechter in Zwitserland al geoordeeld dat zijn contract rechtsgeldig is en dat hij 'gewoon' in dienst van Sauber moet zijn. Van de Zwitserse rechter mocht Sauber geen actie ondernemen die de Nederlander uitzicht op een stoeltje voor 2015 zou ontnemen. Dit heeft het team wel gedaan door vorige week voor de race in Australië Nasr en Ericsson als coureurs aan te kondigen en Ferrari-protegé Raffaele Marciello als derde rijder.

Komende maandag wil Van der Garde via een hoorzitting afdwingen dat hij in Australië voor Sauber mag gaan racen.