Drie toeristen onwel na gebruik witte hero´ne

Drie jonge Deense toeristen zijn in de nacht van woensdag op donderdag in Amsterdam onwel geworden door het gebruik van witte heroïne die verkocht werd als cocaïne. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. De drie slachtoffers van 21, 22 en 24 jaar hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.

Het is de eerste keer sinds 25 november dat er weer incidenten zijn rond witte heroïne. Vorig jaar stierven drie Britse toeristen nadat ze witte heroïne hadden gesnoven waarvan ze dachten dat het cocaïne was. Veertien anderen raakten onwel.

Amsterdam begon in oktober een grote waarschuwingscampagne met matrixborden, posters en folders om toeristen te waarschuwen, maar die werd in januari afgebouwd. Nu begint de hoofdstad de grootschalige campagne opnieuw. De stad zet vrijdag al tekstkarren neer op de uitgaanspleinen en bij het Centraal Station.

De gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de GGD zien de gezondheid en veiligheid van Amsterdammers en de vele duizenden toeristen die de stad bezoeken "als haar belangrijkste verantwoordelijkheid. Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad."

De politie zet nog steeds "alles op alles" om de dader(s) op te sporen. Het is nog onduidelijk of het bij de recente incidenten om dezelfde partij drugs gaat als vorig jaar. Justitie besloot vorig jaar een beloning van 15.000 euro uit te loven voor de tip die leidt tot opsporing van de dealer. Die beloning is nog altijd beschikbaar.

Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne
Drie toeristen onwel na gebruik witte heroïne (Foto: ANP)