'Jihadi John is eigenlijk heel lief'

Mohammed Emwazi alias Jiahdi John is eigenlijk een hele lieve jongen. Dat zegt de door moslims geleide mensenrechtenorganisatie Cage, waar Emwazi naar verluidt over de vloer kwam.

De mensenrechtengroep werd opgericht naar aanleiding van het vasthouden van gevangenen zonder vorm van proces op Guantánamo Bay. Volgens Asim Qureshi van Cage klopte Emwazi er aan omdat hij door de politie was tegengehouden toen hij in 2009 op vakantie naar Tanzania wilde gaan.

De geheime dienst beweerde dat hij eigenlijk naar Somalië zou reizen om bij de terreurgroep Al-Shabab te gaan. De autoriteiten zouden hem daarop geregeld hebben lastiggevallen, en de familie van zijn Koeweitse verloofde hebben verteld dat hij een terrorist was.

"Maar als jullie wisten dat ik een verloofde in Koeweit had, waarom zou ik dan bij Al-Shabab gaan?", vroeg Emwazi aan de autoriteiten. Blijkbaar heeft het akkefietje hem hoe dan ook zijn relatie in Koeweit gekost. "Ik kon daar werk krijgen en stond op het punt te trouwen. Maar nu voel ik me een gevangene, alleen niet in een kooi maar in Londen", zo zou hij zich tegenover Cage hebben beklaagd.

Cage zegt Emwazi tot zijn verdwijning in 2013 te hebben geprobeerd te helpen bij zijn wens zijn leven buiten het Verenigd Koninkrijk voort te zetten. Maar hij zou daarbij voortdurend zijn gedwarsboomd.

Volgens de organisatie is Emwazi een voorbeeld van het lastigvallen van jonge moslims door de Britse autoriteiten, die hen het leven onmogelijk maken, zonder dat er een juridisch raamwerk bestaat om iets aan hun situatie te doen.

Volgens Qureshi drijft dit uiteindelijk een wig tussen dergelijke jongeren en de samenleving, en komen ze uiteindelijk bij extremisten terecht in hun zoektocht om dan toch ergens bij te kunnen horen. Emwazi, die een universitair diploma computerprogrammeren had, zou voorheen een voorbeeldige en beleefde jongeman zijn geweest.