Politici willen nieuwe foto's voor Stemtinder

Het programma Zondag met Lubach heeft een hit in handen met Stemtinder, de stemwijzer die mensen een advies biedt op basis van het uiterlijk van politici. De site werd in het etmaal na de lancering meer dan dertigduizend keer bezocht. Bovendien hebben zich al politici gemeld die graag een andere foto voor de alternatieve stemwijzer zouden willen leveren. Dat heeft de redactie dinsdag gemeld.

Met Stemtinder kunnen twijfelende kiezers op basis van foto's van de potentiële statenleden er achter komen met welke partij zij de beste match hebben. Gebruikers van Stemtinder kunnen net zo lang swipen totdat de applicatie bepaalt op wie zij hun stem het beste zouden kunnen uitbrengen. De foto's op de site zijn de plaatjes die de diverse partijen zelf van hun politici hebben geleverd.

Cabaretier Arjen Lubach lanceerde de website zondag in zijn uitzending samen met SP-leider Emile Roemer. Stemtinder is beschikbaar voor alle twaalf provincies en kan op alle mobiele apparaten worden gebruikt. "Verkiezingen gaan steeds meer om de poppetjes", legt Lubach uit. "Om betrouwbaarheid en om uitstraling. De Stemwijzer legt allerlei stellingen voor, met onze Stemtinder kan je gewoon kijken welke partij je echt aantrekkelijk vindt."

Volgens Lubach kan de nieuwe stemwijzer een adequate manier zijn om een jongere doelgroep te bereiken en de opkomst bij de Provinciale Verkiezingen te verhogen. Het animo voor de site was zondagavond zo groot dat de servers het aantal aanvragen niet aankonden. De term Stemtinder was maandag lange tijd trending topic op Twitter. Lubach komt zondag in de tweede uitzending van het nieuwe seizoen terug op de lancering van Stemtinder.