Queensland zet zich schrap voor Marcia

Queensland (Australië) maakt zich op voor de zware orkaan Marcia. Naar verwachting zal Marcia vrijdagmorgen (lokale Australische tijd) aan land gaan bij het gehucht St.Lawrence. Meteorologen verwachten dat de orkaan dan mogelijk is uitgegroeid tot een zeer zware categorie 5 orkaan en men verwacht dat de storm aan land gaat met windsnelheden van 200km/u of hoger. De zeer kleine, maar destructieve kern van de orkaan met een breedte van 100 km, kan windstoten gaan halen van 260 tot 300 km/u. 

De omgeving van St.Lawrence is vrij dunbevolkt maar hulpdiensten hebben de bewoners aangeraden ondergronds te schuilen als ze niet op tijd konden evacueren. De bewoners hebben hier grotendeels gehoor aangegeven en hebben massaal voorraden ingeslagen en proberen hun huizen ook met zandzakken te beveiligen uit angst voor het wassende water. Een bewoonster uit St. Lawrence vertelde aan een Australische nieuwszender dat ze dit de laatste 25 jaar niet meer heeft mee gemaakt

Overstromingen worden niet uitgesloten langs de gehele kust van Queensland aangezien Marcia een stormvloed met zich mee zal brengen. Daarnaast zal er veel regen gaan vallen. Op sommige plaatsen wordt in 24 uur ongeveer 300 milimeter neerslag verwacht. Ook de miljoenenstad Brisbane maakt zich op voor de storm al zullen de gevolgen daar niet zo groot zijn als langs de kust. 

Overigens wordt ook een ander deel van Australie op dit moment getroffen door een orkaan. In het noorden van het land zijn honderden mensen geëvacueerd van diverse eilandjes voor de kust vanwege de naderende orkaan Lam. Deze orkaan van 3e categorie haalt windsnelheden van 150km/u en zal in de loop van vandaag de kustlijn van het Noordelijk Territorium bereiken. Daar verwacht men voorlopig niet al te veel grote problemen. Darwin ligt niet op het pad van de orkaan.