Dode bij aanslag op Mohammed-cartoonist

In Kopenhagen zijn tijdens een bijeenkomst over moslimextremisme schoten afgevuurd. De Franse ambassadeur in Denemarken sprak bij de bijeenkomst. Ook de cartoonist Lars Vilks, berucht van cartoons over Mohammed, was ook aanwezig bij deze bijeenkomst. Beiden zijn ongedeerd gebleven.

Naar verluid zijn er tot op heden drie gewonden gevallen. Over de dader(s) of de reden van de schietpartij is nog niets bekend

Update 17.19 uur:
Inmiddels is er één burgerslachtoffer overleden. De drie eerder gemelde gewonden zijn agenten, het is niet bekend hoe zij er aan toe zijn. In Denemarken is er nu een klopjacht gaande naar de auto van twee daders. Ze zoeken naar een zwarte Volkswagen Polo met kenteken AT 25 919.

Update 18.00 uur:
De politie van Kopenhagen heeft naar buiten gebracht dat er één burger is overleden en er tenminste drie gewonden zijn. Tevens is de vluchtauto gevonden maar blijven de daders spoorloos. Verder wil de politie niks kwijt. De cartoonist Lars Vilks zou op de bijeenkomst onder andere praten over de fatwa die 25 jaar geleden op Salman Rushdie was uitgesproken.

Update 18.27 uur:
François Zimeray, de Franse ambassadeur in Zweden, was aanwezig bij het debat. Hij schreef op Twitter dat hij ongedeerd is gebleven.

Als Lars Vilks in Denemarken is krijgt hij altijd politiebescherming. Hij werd in 2008 meermaals met de dood bedreigd, omdat hij in 2007 een karikatuur had gemaakt van de profeet Mohammed als hond.

Het café, Krudttønden, staat bekend om zijn jazzconcerten. Het debat van zaterdag had als titel 'Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'.

Update 21.48 uur:
De Deense politie heeft zaterdagavond laten weten dat gesprekken met getuigen wijzen op slechts één voortvluchtige dader. Eerder was sprake van twee daders. De politie heeft beelden van de verdachte verspreid.

Hij schoot met een automatisch wapen voor het cultureel centrum Krudttonden, waar onder anderen Vilks en de Franse ambassadeur François Zimeray over ,,kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting'' spraken.

De Deense autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag en een moordaanslag op Vilks. Vilks heeft veel vijanden gemaakt met spotprenten van de profeet Mohammed.