Willems zet alles opzij voor die ene droom

Winnen, winnen, winnen. Dat galmt steeds door het hoofd van Jetro Willems, de verdediger van PSV die dit seizoen de 'koning van de assist' is in de eredivisie. "We focussen ons volledig op dat ene doel en doen er alles aan om elke wedstrijd 100, nee zelfs 110 procent te geven. Het kampioenschap is nu nog slechts een droom. Aan ons de taak die droom waar te maken", zei Willems vrijdag na de winst in Alkmaar op AZ (2-4).

De 20-jarige linksback staat misschien wel symbool voor de ommekeer bij PSV. Vorig seizoen werd Willems verguisd, bekritiseerd en uitgelachen om zijn defensieve missers en nonchalante houding. Dit seizoen maakt de Rotterdammer een ijzersterke indruk. Fel en scherp in de duels, aanvallend steeds dreigend. Al tien keer stelde Willems een ploeggenoot in staat te scoren. De Zuid-Koreaanse oud-PSV'er Lee Young-pyo was tien jaar geleden de laatste verdediger die zo veel assists gaf. "Natuurlijk ben ik daar trots op, maar uiteindelijk maakt het niet uit wie de voorzetten geeft en de doelpunten maakt. Als wij maar kampioen worden. Iedereen denkt dat we de titel al binnen hebben, maar wij moeten gefocust blijven."

De onzekerheid van vorig seizoen heeft bij PSV plaatsgemaakt voor een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen. Op twee derde van de competitie heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu nu al meer punten en vaker gescoord dan in het vorige voetbaljaar. "Toen ging alles verkeerd wat verkeerd kon gaan. Nu heeft iedereen meer ervaring en spelen we als een team", constateert Willems. "Iedereen beseft dat de ploeg boven het individu staat. Vorig jaar sloeg op het veld vaak de wanhoop toe als het niet goed ging, nu blijven we rustig. Daardoor verslaan we AZ ook met 4-2."

In Eindhoven staat alles in het teken van de jacht op de eerste landstitel sinds 2008. Toch wil Willems de komende confrontaties met Zenit Sint-Petersburg in de zestiende finales van de Europa League, met donderdag het eerste duel in Eindhoven, niet zien als een hinderlijk tussendoortje. "Dat is voor ons een mooie test om te zien hoe we ervoor staan op internationaal niveau. Zenit heeft een paar goede spelers, maar dat wil niet zeggen dat wij minder zijn. PSV gaat er alles aan doen om te slagen voor deze test."

De droom van Willems houdt niet op bij het kampioenschap met PSV. "Ik wil de beste worden. Maar dat gaat niet vanzelf, bij mij niet in ieder geval. Daar werk ik elke dag keihard voor. Zodat ik wedstrijden op het veld kan killen."