Kramer gaat opnieuw voor goud

Op de derde schaatsdag van de WK afstanden in Heerenveen gaat Sven Kramer opnieuw voor goud. Een dag na zijn triomf op de ploegachtervolging in Thialf, met Douwe de Vries en Koen Verweij, verdedigt de 28-jarige Fries zijn wereldtitel op de 5000 meter. De vijfvoudige kampioen komt in de negende en voorlaatste rit uit tegen de Belg Bart Swings. De eerste rit begint om 13.00 uur.

Na de 5000 meter beginnen de vrouwen aan de eerste 500 meter. Margot Boer, Nederlands kampioene op deze afstand, rijdt in de twaalfde en laatste rit tegen Lee Sang-hwa. De Zuid-Koreaanse jaagt in Heerenveen op haar derde wereldtitel op rij.

Na de vrouwen zijn de mannen weer aan de beurt op de 1000 meter. Olympisch kampioen Stefan Groothuis neemt het in de tiende rit op tegen de Amerikaan Shani Davis, die in 2007, 2008 en 2011 de wereldtitel veroverde. Groothuis won in 2012 in Heerenveen WK-goud.

Na de beslissende races op de tweede 500 meter voor vrouwen, staat de ploegachtervolging voor vrouwen nog op het programma.