Persvrijheid mondiaal onder vuur

De persvrijheid ligt in grote delen van de wereld onder vuur. In Rusland, de Verenigde Staten, Japan en grote delen van Europa is het slechter gesteld met de persvrijheid dan een jaar geleden. Dat stelt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen donderdag.

Oorlogen, het met geweld neerslaan van demonstraties en economische malaise droegen alle bij aan de achteruitgang. Van de 180 landen die VzG jaarlijks onder de loep neemt is de persvrijheid in twee derde van de landen achteruitgegaan.

West-Europa mag dan de hoogst genoteerde regio zijn, het is ook waar de persvrijheid het het zwaarst te verduren had. Onder meer Italië, waar de mafia en andere factoren een zeer reeële dreiging vormen voor journalisten, en IJsland zijn gezakt op de lijst van VzG.

De VS zakten drie plaatsen naar de 49e plek vanwege de 'oorlog tegen informatie' die de regering voert, aldus VzG. Onder meer bij de rellen in Ferguson, die ontstonden nadat een ongewapende zwarte tiener was doodgeschoten door een agent, werd journalisten het werk moeilijk gemaakt.

Rusland, toch al geen hoogvlieger op het gebied van de persvrijheid, daalde twee plaatsen naar de 152e plaats, vanwege de 'draconische wetten' die zijn ingevoerd die de vrijheid van informatie verder inperken, aldus VzG.

Toch zijn er wel degelijk landen waar de persvrijheid in de lift zit. In Mongolië heeft een nieuwe wet de verspreiding van informatie bevorderd. Daardoor is het land maar liefst 34 plekken gestegen, naar de 54e plaats. Georgië heeft door een reeks hervormingen ook een hogere plek op de lijst van VzG veroverd: de 69e, vergeleken met de 84e vorig jaar.

Onderaan de lijst staan de bekende namen. Onder meer China, Iran en Noord-Korea behoren tot de tien meest repressieve landen waar het de persvrijheid betreft.