Vermist vliegtuig na 54 jaar gevonden in Chili

Chileense bergbeklimmers hebben naar eigen zeggen in het Andesgebergte het wrak gevonden van een vliegtuig dat 54 jaar geleden neerstortte. Daarbij kwamen destijds 24 mensen om het leven, onder wie acht leden van een voetbalteam. De bergbeklimmers stuitten op het wrak op een hoogte van 3200 meter, op zo'n 360 kilometer van de hoofdstad Santiago.

Expeditieleider Leonardo Albornoz zei op de Chileense televisie dat ze de exacte locatie niet bekendgemaakt hebben om plundering te voorkomen. "Het was een adembenemend moment en we hadden allerlei gevoelens. Je kon de energie van de plek voelen en de pijn inademen", aldus Albornoz.

De verdwijning van de Douglas DC-3 was een van de grootste mysteries van Chili en schokte de sportwereld. Aan boord waren spelers van Green Cross, een erediviseploeg. De club had op 3 april 1961 net een wedstrijd gespeeld in de Copa de Chile en was op weg terug naar Santiago. De spelersploeg was verspreid over twee toestellen. Het ene landde veilig in de hoofdstad, maar het andere verdween spoorloos. Reddingswerkers zochten wekenlang vruchteloos naar resten van het toestel.