Politie laat man 'adequaat' verdrinken: 'hij wilde dood'

Volgens een getuige die vanuit een restaurant 112 belde is zaterdag een man in het IJ verdronken door geklungel van de politie. Die zegt evenwel adequaat te hebben gehandeld, gezien er na veertien minuten een bootje van de havendienst met ambulancepersoneel aanwezig was.

"Ik zag een man zwemmen in het water, zijn jas dreef bij hem", aldus de getuige, Dries Verheul, tegen Het Parool. Hij belde vervolgens 112, en gaf aan dat de waterpolitie moest worden gestuurd. Die heeft een post op het IJ op een paar minuten varen.

Politie en brandweer arriveren vervolgens echter aan wal. Ondertussen dobbert de man op ongeveer honderd meter afstand. Verheul belt tevergeefs nog een paar keer 112 om aan te dringen op het sturen van de waterpolitie.

Naderhand arriveert ook een duikteam van de brandweer, maar na een kwartier is de man onder water verdwenen. Circa achttien hulpverleners stonden toe te kijken volgens Verheul, die alles kon zien vanuit het restaurant op de derde etage. "Sinds we landelijke politie zijn geworden, is dit een bekend probleem", zou een politieagente later tegen hem hebben gezegd.

Vanaf de wal zouden agenten de man hebben aangesproken. Hij zou hebben aangegeven dat hij een stukje wilde zwemmen, aldus het verweer van politiewoordvoerder Frans Zuiderhoek. Dat zou twee minuten na binnenkomst van de melding zijn gebeurd.

Volgens de zegsman is er 'adequaat' gehandeld. "Veertien minuten na de melding was ambulancepersoneel in een bootje van de havendienst op weg" aldus Zuiderhoek. Dat is volgens hem binnen de 'deadline' voor aanwezigheid na een melding. "Bovendien blijkt uit feiten en omstandigheden dat deze meneer dood wilde."

Dat laatste lijkt echter te worden tegensproken uit het feit dat de drenkeling een wetsuit droeg. Hij werd pas woensdagavond gevonden.

"Sinds de instelling van de Nationale Politie komt een 112-melding binnen in Driebergen", gaat Zuiderhoek verder. Hij wijst erop dat het redden van drenkelingen een taak is van de brandweer. De melding is dan ook meteen doorgezet naar de gezamenlijke meldkamer van de Amsterdamse politie en brandweer. De woordvoerder gelooft niet dat de verdrinking iets heeft te maken met de komst van de Nationale Politie.