Wijnaldum juicht pas met schaal in handen

Kampioenen, kampioenen, kampioenen! Luidkeels klonk dat dinsdagavond uit honderden kelen vanuit het vak met PSV-supporters, na de oppermachtige overwinning van hun ploeg in Breda op NAC (0-2). Georginio Wijnaldum lacht even als hij terugdenkt aan het euforische gezang. "Vrienden, de fans, de media; iedereen denkt al dat wij kampioen zijn. Maar ik heb nog geen schaal gezien, hoor. Wij moeten zorgen dat we blijven winnen, dan komt die prijs vanzelf", zegt de aanvoerder van PSV.

Na zes jaar zonder landstitel lijkt het er dit seizoen dan toch eindelijk van te komen. De platte kar, die tussen 2005 en 2008 liefst vier keer door Eindhoven reed met daarop een feestende PSV-selectie, kan alvast voorzichtig worden afgestoft. Want de ploeg van trainer Phillip Cocu zit momenteel in een fase waarin het door niets en niemand uit balans wordt gebracht. Een achterstand, gemiste strafschop of rode kaart zoals dinsdag al na dertig seconden; het maakt PSV allemaal niet uit. "Als het moet, zetten we allemaal een stapje harder", aldus Wijnaldum. "We raken niet in paniek, ook niet als we met tien man komen te staan."

Van labiel naar stabiel, dat is het grote verschil tussen het PSV van vorig seizoen en dit voetbaljaar. Een jaar eerder zakte de ploeg al bij de kleinste tegenslag in elkaar. Nu loopt PSV juist op basis van mentaliteit en karakter in hoog tempo weg bij de concurrentie. Toch waarschuwt Wijnaldum voor al te veel euforie. "Wij kunnen van iedereen winnen. Maar als we niet bij de les zijn, kunnen we ook van iedereen verliezen, dat bleek wel in de beker tegen Roda JC. Die wedstrijd is een stok achter de deur, een herinnering aan hoe het niét moet. We hebben één keer zo verloren, maar dat mag nooit meer gebeuren. Zo leren we van elke wedstrijd, in de ene wat meer dan de andere."

Sinds de winterstop heeft PSV het gat met Ajax vergroot van vier naar twaalf punten, al moet de titelverdediger donderdag nog in actie komen. Wat er dan ook gebeurt, de Eindhovenaren gaan in een zetel op weg naar het kampioenschap. "We hebben het in eigen hand, maar moeten niet te ver vooruitkijken", benadrukt de PSV-captain. "De prijzen worden pas later verdeeld. We willen elke week de druk verhogen op Ajax. Want natuurlijk kan het nog misgaan. Als iedereen al denkt dat we er zijn en we niet meer alles geven, dan verliezen we. Zolang ik geen schaal in mijn handen heb, zijn we nog geen kampioen. Geloof me, we zijn er nog lang niet."