Nieuwe sneeuwbuien op komst?

Nieuwe sneeuwbuien op komst? Volgens de MeteoGroup wel. Nadat we zaterdag op veel plaatsen de eerste échte sneeuw van deze winter hebben gekregen, is de kou echter nog niet uit de lucht. Vanaf het einde van de week arriveren er nieuwe sneeuwbuien in ons land.

De eerste dagen is er nog weinig aan de hand, maar daar kom ik op terug in mijn reguliere weerberichten die ik weer ga hervatten.

De sneeuwbuien worden veroorzaakt door een ijskoude bovenlucht. Op 5 kilometer hoogte koelt het af naar -30 tot misschien wel -40 graden. Voeg daarbij nog eens een relatief warme Noordzee waar de koude lucht overheen stroomt en dan heb je precies datgene wat nodig is voor een aantal onvervalste sneeuwbuien. Toch is het zelfs een paar dagen van te voren nog moeilijk aan te geven waar en wanneer de buien zullen vallen. Overdag dooit het een aantal graden, maar in buien zakt het kwik weer tot net onder 0, zodat er ook overdag misschien wel een sneeuwdekje inzit. Echt mooi zal het pas worden als er een Polar Low zou ontstaan, maar die zijn hélemaal niet te voorspellen.

De kans op ijzel is op dit moment nog niet zo groot.

De reden waarom er opnieuw winterweer op komst is heeft te maken met de sterk uiteengeslagen Poolwervel. Meer informatie hierover vind je op www.weer.nl.

Kijken we nog even naar de gladheid: Alleen in gebieden waar sneeuw ligt komen nog enkele gladden plekken voor. Opvriezing verwacht ik echter niet, omdat het de komende nacht boven het vriespunt blijft. Morgenavond- en nacht is de kans op gladheid wat groter omdat het na een regenstoring gaat opklaren.

Tot morgen!