Moslims ageren tegen Charlie Hebdo

Honderden mensen zijn vrijdag in twee steden in Afghanistan de straat opgegaan om te demonstreren tegen het Franse weekblad Charlie Hebdo. Zij zijn het er niet mee eens dat het blad de profeet Mohammed afbeeldt. In Indiaas Kashmir moest de politie er vrijdag aan te pas komen om een boze menigte moslims uiteen te drijven.

De demonstraties in Kabul en Herat vonden plaats na het vrijdagmiddaggebed. De betogers droegen plakkaten bij zich met teksten als 'Wij houden van Mohammed', 'Dood aan Amerika, Israël en Frankrijk' en 'Dood aan de vijanden van de islam'.

In Srinagar, in Kashmir, was de sfeer eerder op de dag grimmiger. Ook daar gingen verontwaardigde moslims door de straten met spandoeken waarop hun ongenoegen over de Franse tekeningen werd geuit, 'Weg met Charlie'. Daarnaast werden leuzen geroepen tegen de Indiase heerschappij over Kashmir.

Op ten minste drie locaties vuurde de politie traangas af en werden waarschuwingsschoten gelost, omdat demonstranten met stenen naar agenten gooiden. Uit stadjes en dorpen elders in de regio kwamen vergelijkbare berichten.

Charlie Hebdo was op 7 januari doelwit van een bloedige terreuraanslag. In de eerste editie die na het drama verscheen, prijkte de profeet op de voorpagina. In zijn handen houdt hij een bordje met de tekst 'Je suis Charlie', de leus die al snel na het bloedbad door sympathisanten van Charlie Hebdo als geuzennaam gebruikt werd.