Nieuwe verkeersregels en hogere boetes

Zoals elk jaar worden ook dit jaar weer nieuwe verkeersregels en hogere boetebedragen doorgevoerd. De belangrijkste verandering dit jaar is het onderbrengen van 23 verkeersovertredingen onder het strafrecht. Dit zijn dus niet langer meer administratieve boetes die onder de wet Mulder vallen.

Dit is te lezen in de lijst die minister Ivo Opstelten bekend heeft gemaakt. Deze overtredingen gaan door het leven als zogenaamde "hufterovertredingen" en zullen het speerpunt van dit jaar zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld het negeren van een stopteken van de politie, over de vluchtstrook rijden of het inhalen ter hoogte van een zebrapad.

In het verleden konden zulke overtredingen worden afgekocht door simpelweg de acceptgiro van het CJIB te betalen. Vanaf nu zul je bij de rechter moeten verschijnen en wordt je overtredingsverleden er naast gelegd. Hierdoor kan de boete niet alleen hoger uitvallen maar kunnen er ook alternatieve sancties bij komen. Rijontzeggingen en celstraffen behoren tot de mogelijkheden.

Naast nieuwe wetgeving is er ook een aantal nieuwe verkeersborden bijgekomen, deze richten zich voornamelijk op bus- en trambanen, en vrachtverkeer. De verkeersboetes die onder de wet Mulder vallen zijn gemiddeld met 0,8% verhoogd. Voor de minder bedeelde overtreders bestaat er vanaf nu wel de mogelijkheid om een boetebedrag dat hoger is dan €225,- in termijnen te betalen.

De nieuwe regels kun je hier (pdf) teruglezen.

Het overzicht van de verhoogde boetes kun je hier vinden.