KNVB: gele kaart na een selfie

Spelers die in de Eredivisie een selfie maken na een doelpunt, krijgen een gele kaart. Onlangs maakte Francesco Totti een selfie voor de aanhang van AS Roma. Dat werd direct wereldnieuws. Nog nooit eerder had een speler een selfie gemaakt voor een kolkende aanhang. Spelers uit de Eredivisie die hetzelfde van plan zijn, worden bij dezen gewaarschuwd: het maken van een selfie na een doelpunt wordt bestraft met een gele kaart. Zo liet de KNVB weten. 

"Het woord selfie als zodanig staat niet in de spelregels opgenomen, maar het maken van een foto na een doelpunt zal worden gezien als tijdrekken en daarvoor staat de gele kaart. Daar kunnen spelers dus rekening mee houden", aldus een woordvoerder van de KNVB tegenover Voetbal International.

Op 12 januari liet de KNVB nog tegenover Metro weten dat er geen regels waren voor een dergelijke actie. "Het zal je niet verbazen dat hierover geen specifieke regels zijn opgenomen in het tuchtreglement", vertelde woordvoerder van de KNVB Hans van Kastel tegen de krant. "We willen dat voetballers na een doelpunt hun moment moeten kunnen hebben en in hun emotie de goal mogen vieren."

Daaraan voegde de woordvoerder toe dat het niet perse tot een gele kaart hoeft te leiden. "Maar het mag niet provocerend of een vorm van tijdrekken zijn. Als KNVB zijn we geen voorstander van selfies, omdat het veel tijd in beslag neemt en het de snelheid van het spel niet ten goede komt." De KNVB heeft deze week alsnog besloten dat een selfie maken goed is voor een officiële waarschuwing. 

Totti maakte een selfie in de wedstrijd tegen Lazio (Pro Shots/Insidefoto)
Totti maakte een selfie in de wedstrijd tegen Lazio (Pro Shots/Insidefoto)