Wilders botst met rest Kamer over terreur

PVV-leider Geert Wilders botste woensdag hard met de meeste andere fractievoorzitters tijdens het Kamerdebat over de terreuraanslagen in Parijs vorige week.

PvdA-leider Diederik Samsom was de eerste. Die zei aan het einde van de bijdrage van Wilders dat die "precies hetzelfde doet als wat terroristen doen: haat, angst en verdeeldheid zaaien." Samsom voegde er aan toe dat Wilders dat doet met andere wapens, namelijk met het woord. Maar de strategie is dezelfde, aldus de PvdA-leider in de richting van Wilders. Die reageerde als door een bij gestoken. "U heeft een zieke geest, dat u mij vergelijkt met terroristen. Dat is abject en ziek."

Ook de andere fractieleiders liepen te hoop tegen Wilders. Volgens VVD'er Halbe Zijlstra zegt de PVV te strijden voor de vrijheid, maar gooit ze die juist weg. Maar Wilders vindt dat "cultuurrelativisten zoals Zijlstra" juist de vrijheden naar de knoppen laten gaan.

Sybrand Buma (CDA) verweet Wilders dat die met tien jaar hetzelfde verhaal tegen de islam nog helemaal niets heeft bereikt. Wilders antwoordde: "De tijden van de Bumas en de Ruttes zijn voorbij. U krijgt de geest niet meer in de fles en u gaat het onderspit delven. Mensen in het land willen de islamisering niet. Het is niet voor niks dat de PVV zo goed staat in de peilingen."

Daarna kwam Emile Roemer (SP) nog aan de beurt. Die zei dat Wilders potentiële terroristen maakt van alle moslims in Nederland. Wilders antwoordde dat Roemer de andere kant op kijkt en onze vrijheid te grabbel gooit.