Amerikaanse regisseur hekelt Zwarte Piet

De Amerikaanse filmmaker Justin Simien, die de omstreden racismekomedie Dear White People heeft gemaakt, begrijpt niets van Zwarte Piet. Dat stelt hij voorafgaand aan de release van zijn film deze week in de Nederlandse bioscopen.

"Ik hoorde van jullie traditie toen ik op promotietour in Scandinavië was", vertelt de 31-jarige regisseur. "En ik weet natuurlijk niet hoe die traditie in de loop der eeuwen zo is gevormd. Maar het verschilt volgens mij weinig met de Black Pete-feesten die ik in mijn film opvoer."

Dat deze bijeenkomsten kwetsend kunnen zijn voor Afro-Amerikanen en donkere Europeanen, staat voor hem buiten kijf. "Als de voorstanders van jullie zwarte knecht even nadenken hoe het is om als zwart persoon elk jaar wekenlang een groteske karikatuur van jezelf te moeten zien, dan kan je onmogelijk volhouden dat dat niet kwetst. En in dat geval is er volgens mij in elk geval reden om serieus na te denken over het aanpassen van de traditie."

De komedie Dear White People vertelt over een radiostation op een universiteit dat alledaags racisme tegen het licht houdt en rellen die uitbreken als een blanke studentenvereniging een zwart feest organiseert. De film deed het afgelopen jaar in de Verenigde Staten flink wat stof opwaaien. Simien maakte de film dankzij crowdfunding en de steun van steracteurs als Dennis Haysbert, bekend van 24, en Kyle Gallner, die te zien was in CSI: New York.

Met zijn komedie wil Simien, die door fans de Spike Lee van de nieuwe generatie wordt genoemd, tonen hoe het voor donkere mensen is om te leven in een samenleving met een blanke meerderheid. Dear White People trok een overwegend donker publiek naar de bioscopen en kreeg lovende recensies. De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse theaters.