Kamaz heerst in Dakar Rally

Het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally lijkt al na vier dagen beslist te zijn. De coureurs van het Russische Kamaz-team heersen in de wedstrijd, terwijl de concurrentie geen vuist lijkt te kunnen maken. In de proef naar Copiapo was de winnaar van vorig jaar Andrey Karginov de snelste.

Karginov had na de Chileense duinen drie seconden voorsprong op teamgenoot Eduard Nikolaev. Airat Mardeev werd zes minuten hierachter derde. Op ruim elf minuten en een vierde plaats was Ales Loprais met de MAN de eerste niet-Kamaz. De Tsjech werd gevolgd door Hans Stacey met de Iveco. Ook Martin van den Brink (zevende), Marcel van Vliet (achtste) en Peter van den Bosch (tiende) eindigden vandaag bij de beste tien.

Voor Gerard de Rooy lijkt de wedstrijd voorbij te zijn. De Nederlander kon met zijn Iveco de Russische concurrentie bijbenen, maar kreeg al vroeg in de etappe te maken met pech. Zijn lot is op dit moment nog onduidelijk. Martin Kolomy, een andere topper in het klassement, kreeg ook te maken met problemen en verloor meer dan veertig minuten.

In het klassement heeft Mardeev twee minuten voorsprong op Nikolaev. Karginov staat een minuutje hierachter op plaats drie. Loprais bezet op ruim twaalf minuten de vierde plaats, terwijl Stacey op bijna achttien minuten vijfde is. Van Vliet (negende) en Van den Brink (tiende) staan ook nog bij de beste tien in het klassement.