Zware val en noodoperatie schansspringer Fairall

De Amerikaanse schansspringer Nicholas Fairall is tijdens de kwalificatie voor de laatste wedstrijd van de Vierschansentournee, in Bischofshofen, hard onderuit gegaan. De 25-jarige Fairall stond bij de landing te ver naar voren gebogen, waardoor hij voorover dook en op zijn nek viel. 

Fairall had zich bij de eerste wedstrijd van de tournee, in Oberstdorf, en de derde, in Innsbruck, al knap voor de wedstrijd geplaatst. Tijdens de training in Bischofshofen ging het ook al fout, maar daar kwam hij zonder kleerscheuren vanaf. Na zijn val in de kwalificatie verloor de Amerikaan tijdelijk het bewustzijn. Volgens diverse media kon hij ook zijn beide benen niet meer bewegen. Het Amerikaanse team meldde afgelopen nacht dat er in het ziekenhuis een noodoperatie is uitgevoerd aan de wervelkolom van Fairall om hem zo te stabiliseren. Of hij het gevoel in zijn benen terugheeft is niet bekend, wel heeft de springer na zijn operatie een foto op Facebook geplaatst met de tekst "Net terug van de operatie. Ik voel me mentaal goed en kijk uit naar een geweldig jaar". Zijn team heeft wel al bekendgemaakt dat het seizoen voor Fairall voorbij is.

 

Op de Oostenrijkse tv analyseerde oud-schansspringer Martin Koch de valpartij: "Bij de landing is het bovenlichaam normaal gesproken in deze positie, bijna rechtop (de eerste rode streep in de video). Fairall staat echter al helemaal naar voren (de rode pijl in de video). Zijn bovenlichaam gaat steeds verder naar voren, waardoor zijn zwaartepunt zich verplaatst en hij geen kans meer heeft om de val te voorkomen. Je landt met ongeveer 100 kilometer per uur en als het bovenlichaam zo naar voren drukt kun je dat onmogelijk nog tegenhouden."

De valpartij van Fairall, geanalyseerd door de Oostenrijkse oud-schansspringer Martin Koch (Bron: YouTube)

Fairall's teamgenoot, Nick Alexander, reageerde geschrokken. "Vandaag was een slechte dag voor Amerikaanse schansspringers. In de training had ik zelf een nare val, waardoor ik even in de medische ruimte moest verblijven. Vervolgens kwam Nick daar binnen lopen, in mijn gedachten om te kijken of ik in orde was. Toen ik zag dat hij een nat pak en een erg rood gezich had bleek dat ook hij gevallen was. We besloten de tweede training over te slaan en ons te richten op de kwalificatie", schrijft Alexander op Facebook"Mijn kwalificatiesprong ging niet goed, waarna ik naar die van Nick ging kijken. De sprong zag eruit alsof hij echt iets goeds neer ging zetten, tot ik onderaan ineens het publiek naar adem hoorde snakken en de speaker ernstig hoorde praten. Ik heb me omgekleed, ben naar beneden gegaan waar zijn ski's nog lagen en ben zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gereden. Nick en ik springen al samen sinds we 12 jaar zijn, dus het was heel zwaar om hem daar te zien liggen. Na twee uur kwam de arts naar buiten om mij, onze coach en de Canadese coach te vertellen dat de operatie nagenoeg perfect verlopen was, het beste nieuws in lange tijd. "

De wedstrijd in Bischofshofen gaat dinsdag om 16.30 uur van start en zal bepalen wie de Vierschansentournee wint. De Oostenrijker Stefan Kraft heeft aan twee goede sprongen voldoende om de eindzege voor zich op te eisen.