Bush maakt zich op voor strijd presidentsnominatie

Voormalig gouverneur van Florida Jeb Bush heeft op de laatste dag van 2014 al zijn bestuurlijke functies in bedrijven en non-profitorganisaties neergelegd. Dat heeft een medewerker donderdag meegedeeld. Aangenomen wordt dat Bush dit heeft gedaan om de handen vrij te hebben voor een eventuele gooi naar de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij in 2016.

In het prille voorverkiezingenseizoen voor de presidentsnominatie is Jeb Bush de favoriet van het Republikeinse partij-establishment, maar het valt te bezien of de Amerikaanse kiezer warm te krijgen is voor een derde Bush als president. De vader en broer van Bush, George H.W. Bush en George W. Bush, bekleedden het hoogste ambt al eerder.

Na zijn vertrek als gouverneur van Florida in 2007 is Jeb Bush verschillende particuliere zakelijke ondernemingen begonnen. Dat hij zijn zakelijke belangen nu afstoot is volgens zijn woordvoerster Kristy Campbell 'een natuurlijke stap, nu hij wil peilen of er steun is voor een mogelijke kandidatuur'.

Zowel bij de Republikeinen als de Democraten zijn potentiële tegenstanders begonnen de zakelijke handel en wandel van Bush uit te pluizen, op zoek naar munitie voor kritiek. Bush wordt als relatief gematigd beschouwd en kan aanvallen verwachten van de rechtervleugel van de Republikeinse partij. Hij is voorstander van een algehele herziening van het immigratiebeleid. Conservatieve Republikeinen staan een streng beleid voor, maar door het sterk groeiende aandeel van Spaanstaligen in de kiezersbevolking staat de partij onder druk om haar houding te versoepelen, wil zij de stembusslag niet al op voorhand verliezen.

Terwijl bij de Republikeinen de strijd om de presidentsnominatie nog volledig open is, lijkt bij de Democraten bijna iedereen zijn kaarten te zetten op Hillary Clinton, ook al heeft zij zelf nog niet hardop gezegd dat zij zich in de strijd werpt.