Brokstukken niet van verdwenen Air Asia-toestel

De objecten die door een Australisch vliegtuig zijn waargenomen in de buurt van het eiland Nangka zijn geen resten van de verdwenen Airbus A320 van Air Asia. Dat heeft de Indonesische vicepresident Joseph Kalla maandag laten weten. Wel zijn door een Indonesische helikopter oliesporen waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het vermiste toestel van Air Asia. De autoriteiten lijken ervan uit te gaan dat het toestel van Air Asia in zee is gestort.

Het vliegtuig verdween zondag van de radar, kort nadat de piloot had gevraagd om toestemming voor een koerswijziging om slecht weer te ontwijken. De luchtverkeersleiding gaf daar geen toestemming voor, omdat er een ander vliegtuig te dicht in de buurt vloog. "Op basis van de coördinaten die we kennen, is de inschatting dat de positie van de crash in zee ligt. De hypothese is dat het vliegtuig op de zeebodem ligt", aldus Henry Bambang Soelistyo, hoofd van het Indonesische reddingsteam.

Een woordvoerder van het Indonesische leger zei maandag dat de bemanning van een legerhelikopter olievlekken had gezien in de Javazee, ten oosten van het eiland Belitung (Billiton). Er worden nu oliemonsters genomen en geanalyseerd om te kijken of de olie afkomstig is uit het vermiste toestel.

Er wordt met man en macht gezocht naar vlucht 8501. Twaalf marineschepen, vijf vliegtuigen, drie helikopters en een aantal oorlogsbodems kammen een groot gebied uit. Ook schepen en vliegtuigen uit Maleisië en Singapore zoeken mee, evenals de Australische Orion. Ook vissers die werken rond het eiland Belitung zoeken mee.