Wüst sluit topjaar in stijl af

Ireen Wüst heeft 2014 in stijl afgesloten. De mondiale sportvrouw van het jaar veroverde zondag in Thialf met overmacht haar vierde titel bij de NK allround. "Gek eigenlijk, ik ben al vijf keer wereldkampioen allround, maar dit is pas mijn vierde triomf in eigen land. Ik heb natuurlijk door tal van redenen nogal wat allroundtoernooien in Nederland overgeslagen. Deze vierde titel voelt mede daarom wel heel lekker."

Wüst won in Thialf de eerste drie afstanden. Op de afsluitende 5000 meter had ze aan de derde plaats (7.05,71) ruimschoots voldoende voor haar vierde Nederlandse allroundtitel. Ploeggenote Jorien Voorhuis (Team Continu) pakte zilver, Linda de Vries stelde brons veilig. Ze mogen alle drie naar de EK allround in januari in Rusland.

Wüst zag al heel vroeg in het toernooi een belangrijke concurrente wegvallen. Marrit Leenstra verknalde zaterdag haar NK met een onreglementaire (tweede) start op de 500 meter. "Een verloren weekeinde, mijn toernooi is weg", besefte de tweevoudig kampioene meteen. Wüst leefde met Leenstra mee. "Jammer voor haar en zonde voor het toernooi", concludeerde de 28-jarige Brabantse oprecht. "Ik vind een beetje concurrentie altijd wel lekker. Dat houdt me extra scherp."

Voor Marije Joling, ploeggenote van Leenstra bij Team Corendon, was de NK na de tweede afstand op zaterdag voorbij. Ze werd na de 3000 meter uit de uitslag geschrapt wegens het wegtikken van een blokje. De verliezende coach Jan van Veen reageerde redelijk ingetogen op alle tegenslag. "Een scheidsrechter is autonoom, die beslist dat gewoon. Met de diskwalificatie van Marrit was wel onze angel uit het toernooi."

Ook zonder Leenstra en Joling als tegenstrevers kwam Wüst de tweedaagse in Heerenveen prima door. Ze verstevigde haar leidende positie na de eerste dag met een prima race op de 1500 meter (1.55,44). Daarmee bouwde ze voor de afsluitende 5000 meter een ongekende marge van 20,16 seconden op Voorhuis op. "Ik hoefde dus niet meer tot het gaatje te gaan. Het verbaasde me achteraf wel, dat ik deze tijd reed. Ik weet nu weer waar ik sta op deze afstand."

Volgens Wüst zit er dit seizoen bij haar nog wel een beetje rek in. "Mijn basisniveau is goed, maar ik ben nog niet in topvorm", liet ze nuchter weten. "Ik kan en moet nog groeien."