Vader smeekt IS om vrijlating piloot

De vader van een Jordaanse piloot die woensdag gevangen werd genomen door de extremistische organisatie Islamitische Staat heeft IS donderdag om vrijlating van zijn zoon gesmeekt. Hij vroeg de IS-strijders zijn zoon goed te behandelen. Tot dusver heeft IS niets laten weten over het lot van Mu'ath al-Kaseasbeh.

"Ik richt een boodschap tot onze genereuze broeders van Islamitische Staat in Syrië: wees gastvrij voor mijn zoon, de piloot Mu'ath. Ik vraag Allah ervoor te zorgen dat hun harten vol zijn van liefde en dat hij terug kan keren naar zijn familie, zijn vrouw en zijn moeder", aldus Safi Yousef al-Kasaesbeh. "We zijn allen moslims."

Mu'ath al-Kaseasbeh voerde woensdag een luchtaanval uit toen zijn toestel bij de Syrische stad Raqqa neerstortte. Na de crash werd de piloot door IS-strijders gevangen genomen. Het is vooralsnog niet duidelijk of het toestel is neergehaald of technische problemen kreeg.

De vader van Mu'ath zei donderdag dat hij van de Jordaanse regering te horen heeft gekregen dat het toestel werd getroffen door een raket en vervolgens in de Eufraat stortte. Drie andere gevechtsvliegtuigen schoten te hulp, maar omdat de piloten vreesden dat ze bij een aanval ook Al-Kaseasbeh zouden doden, keerden de toestellen terug.

Eerder heeft IS diverse Iraakse en Syrische militairen geëxecuteerd, maar het is mogelijk dat de terreurorganisatie dit keer wil onderhandelen over een gevangenenruil of over andere concessies van Jordanië. De situatie kan uitlopen op een nachtmerrie voor Jordanië dat heeft gezegd de strijd tegen IS voort te zetten.