Meer deelnemers Songfestival

Extra concurrentie voor Trijntje Oosterhuis en haar songfestivalinzending Walk Along. Er hebben zich nieuwe deelnemers aangemeld voor het Eurovisie Songfestival in Wenen komend jaar. Cyprus, Tsjechië en Servië dingen weer mee naar de winst in het Europese liedjesfestijn in mei in de Oostenrijkse hoofdstad. Oekraïne doet, in tegenstelling tot dit jaar, niet mee.

In totaal doen 39 landen mee aan de zestigste editie. Twee meer dan dit jaar. Zestien landen nemen het tegen elkaar op in de eerste halve finale op 19 mei, zeventien landen treden aan in de tweede halve finale op 21 mei. Uit beide halve finales gaan de tien deelnemers met de meeste punten door naar de finale op 23 mei. De zogenoemde big five, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, en het gastland zijn al verzekerd van een finaleplaats. Op 26 januari vindt de loting plaats die bepaalt welke deelnemers in welke halve finale optreden.

Cyprus zag dit jaar af van deelname omdat het land in financiële problemen verkeerde. In Wenen is het land er weer bij. Na een fiasco in 2009, toen de Tsjechische inzending geen enkel punt kreeg, trok Tsjechië zich terug uit het Songfestival. In 2015 is het land weer van de partij. Ook Servië, dat in 2007 voor het eerst deelnam als onafhankelijk land, deed dit jaar in Kopenhagen niet mee maar keert in 2015 weer terug. De nationale omroep van Oekraïne ziet gezien de onrust in het land af van deelname aan de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival.

In 2012 streden nog 42 landen om de winst. In 2013 was dat 39 en dit jaar daalde het aantal inzendingen naar 37. Volgens de organisatie zagen landen zich gedwongen van deelname af te zien door de economische crisis.

De organisatie van het liedjesfestijn laat weten dat het wederom niet is gelukt Turkije aan boord te krijgen. De laatste keer dat het land deelnam was in 2012.