Veel biggetjes toch nog gecastreerd

Een derde van de in Nederland geboren biggetjes wordt nog steeds gecastreerd, ondanks de eerder gemaakte afspraken om uiterlijk in 2015 te stoppen met de praktijk. Landbouworganisatie LTO Nederland laat weten dat de daling van de castraties het afgelopen halfjaar is afgevlakt omdat de buitenlandse markt voor ongecastreerde biggen is verzadigd.

Volgens Wakker Dier neemt het aantal castraties de afgelopen tijd zelfs toe. De dierenwelzijnsorganisatie zegt bij het kabinet aan te gaan dringen op maatregelen om de varkenshouders te dwingen met de pijnlijke ingreep te stoppen.

De Nederlandse varkenshouders spraken in 2007 met het ministerie en enkele andere partijen af om komend jaar met het castreren te stoppen. Volgens LTO gebeurde dat onder meer op voorwaarde dat de markt het zogenoemde berenvlees zou accepteren. Daar zou het nu aan schorten. Weliswaar verkopen Nederlandse supermarkten geen vlees van gecastreerde varkens, maar weigert een aantal andere Europese landen, onder meer Duitsland, het 'berenvlees'.