Verdachte aanslag Boston voor rechter

Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, is donderdag voor de rechter verschenen voor de laatste procedurele zitting. Het was de eerste keer sinds 2013 dat Tsarnajev voor de rechter verschijnt.

De rechter vroeg Tsarnajev of hij afstand had gedaan van zijn recht om bij eerdere zittingen aanwezig te zijn. "Ja, meneer", antwoordde Tsarnajev. Ook wilde de rechter weten of Tsarnajev vond dat zijn advocaten het beste met hem voor hebben. "Absoluut", zei hij.

De rechtszaal stond vol met agenten van de FBI en de politie en zeker tien overlevenden van de aanslag en hun familieleden. Op 5 januari wordt begonnen met het samenstellen van de jury voor het proces, maar een van Tsarnajevs advocaten gaf aan een verzoek in te zullen dienen voor uitstel. Hoeveel uitstel de advocaat voor ogen heeft zei hij niet.

Dzjochar en zijn broer Tamerlan worden ervan verdacht vorig jaar op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Drie mensen kwamen om, meer dan 260 raakten gewond. De 21-jarige Tsarnajev is meer dan dertig vergrijpen ten laste gelegd. Voor een aantal aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Tsarnajev ontkent schuld.

Na de aanslag volgde een klopjacht op de broers, waarbij zwaar geschut werd ingezet. Tamerlan werd vier dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.