Witte heroïne blijkt Aziatisch

De witte heroïne die in Amsterdam door straatdealers als cocaïne wordt verkocht, is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) donderdag op basis van onderzoek naar de witte heroïne. Tot nu toe zijn zeventien toeristen slachtoffer geworden van deze harddrug. Drie toeristen hebben het niet overleefd.

Het NFI heeft gekeken naar de samenstelling van de drugs. De stoffen in de witte heroïne die in de hoofdstad wordt verkocht zijn kenmerkend voor het productieproces in Zuidoost-Azië, legt een woordvoerder van het NFI uit aan Novum Nieuws.

Witte heroïne is gevaarlijk omdat het erg puur is. De drugs zijn minder versneden en alleen geschikt om te spuiten of snuiven. Ook kunnen de drugs vanwege de kleur worden verward met cocaïne. De normale gebruikershoeveelheid van witte heroïne ligt lager dan van cocaïne.

Witte heroïne is over het algemeen veel duurder dan cocaïne, maar wordt door Amsterdamse straatdealers voor een lagere prijs aangeboden. Door de verwarring lopen gebruikers het risico op een overdosis. Zij krijgen dan ademhalingsproblemen, soms met fatale afloop.

Smartshops in Amsterdam verkopen sinds een paar weken tests die aangeven of het bij gekochte drugs om witte heroïne of cocaïne gaat. Ook waarschuwt de gemeente Amsterdam toeristen aan de hand van matrixborden.

Het NFI onderzoekt nog of de drugs uit een partij komt of dat het om meerdere partijen gaat.