Sony brengt The Interview helemaal niet uit

Sony zal de omstreden film The Interview helemaal niet meer uitbrengen. De film zal niet meer in première gaan in Amerikaanse bioscopen en zal ook niet op dvd of video on demand te zien zijn, liet het filmbedrijf woensdag weten.

"Sony Pictures heeft geen verdere plannen om de film nog uit te brengen", zei een woordvoerder van het bedrijf volgens Amerikaanse media. Er gingen eerder nog geruchten dat The Interview wel thuis te zien zou zijn via dvd of video on demand of dat de film op een later alsnog in première zou gaan, maar daar maakte het bedrijf korte metten mee.

Sony zag woensdag al af van de geplande première van The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De film had eigenlijk op 25 december in roulatie moeten gaan. Volgens Sony is besloten daarvan af te zien omdat te veel bioscoopketens terugdeinsden voor het vertonen van The Interview. "We respecteren en begrijpen het besluit van onze partners", aldus een verklaring van het filmbedrijf.

Het filmbedrijf liet weten 'extreem teleurgesteld' te zijn door de uitkomst van de rel rond The Interview. "We staan achter onze filmmakers en hun recht op vrijheid van meningsuiting", aldus Sony.

Hackers hadden eerder dreigementen geuit tegen bioscopen die de film zouden vertonen. Daarop lieten diverse bioscoopketens weten de vertoning van de film te schrappen of uit te stellen. In de komedie, met hoofdrollen voor Seth Rogen en James Franco, beraamt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een complot om Kim Jong-un te vermoorden.

Eerder werd al duidelijk dat niet iedereen blij is met de film. Hackers vielen de systemen van Sony aan en begonnen met lekken van informatie over het bedrijf. "We zijn diep bedroefd door deze schaamteloze poging de verspreiding van een film te voorkomen", liet Sony weten.

Universal Pictures was van plan de film volgende maand in Nederland uit te brengen en zei woensdag daar niet vanaf te zien. Het is niet bekend of dat nog steeds het geval zal zijn.


Sony brengt The Interview helemaal niet uit (Foto: Novum)