Big Lebowski en Ferris Bueller zijn erfgoed VS

The Big Lebowski, Ferris Buellers Day Off en Saving Private Ryan behoren officieel tot het Amerikaanse nationale erfgoed. Dat staat op een lijst met toevoegingen aan de National Film Library of Congress, schrijft entertainmentblad Variety donderdag.

De lijst bestaat uit filmtitels die het Amerikaanse congres wil bewaren voor het nageslacht. In totaal staan er nu 650 titels op. Van deze films is ook een exemplaar aanwezig in de bibliotheek van het congres. Titels moeten zeker tien jaar oud zijn en hun cultuur-historische waarde hebben bewezen. Het publiek kan titels nomineren.

The Big Lebowski vertelt over een lapzwans, een rol van Jeff Bridges, die in een bizar complot belandt als boeven hem aanzien voor een steenrijke naamgenoot. De film uit 1998 wordt gezien als een komisch hoogtepunt in zeer diverse oeuvre van de broers Coen. Ferris Buellers Day Off is een van de klassiekers die regisseur John Hughes in de jaren tachtig maakte. De tragikomedie vertelt over een rebelse tiener, gespeeld door Matthew Broderick, die besluit een dag te spijbelen en allerlei bizarre avonturen beleeft.

Saving Private Ryan uit 1998 geldt als een mijlpaal in het genre oorlogsfilm. Vooral de eerste twintig minuten, waarin regisseur Steven Spielberg de landing op Normandië op D-Day voor het publiek tastbaar maakt, geldt als een van de meest memorabele filmscènes van de afgelopen decennia.

Ook is op de lijst de korte film Luxo Jr van regisseur John Lasseter gezet. Het filmpje uit 1986, over een lampje dat wil spelen met een bal, vormde het begin van animatie-imperium Pixar. Het bedrijf was verantwoordelijk voor veel bekroonde en succesvolle titels als Toy Story, Ratatouille, The Incredibles en Finding Nemo.