India zet weer stappen naar bemande ruimtevaart

India heeft donderdag weer twee belangrijke stappen gezet naar de verwezenlijking van zijn plannen om mensen in de ruimte brengen: de lancering van een krachtige raket en het testen van een capsule waarin een bemanning terug kan keren naar de aarde.

De raket met de capsule werd gelanceerd in Sriharikota in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh. Op een hoogte van 125 kilometer boven de aarde werd de capsule, die plaats biedt aan drie bemanningsleden, losgelaten om daarna in de Baai van Bengalen te plonzen. "Het was een zeer belangrijke dag in de ruimtevaartgeschiedenis van India", zei voorzitter K. Radhakrishnan van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

India slaagde er in september in om een sonde in een baan om de planeet Mars te brengen. Dat was tot dan toe alleen de Verenigde Staten, Rusland en het Europee ruimtevaartbureau ESA gelukt. India heeft in de afgelopen jaren ook veel succes gehad met het lanceren van lichte satellieten, maar het heeft problemen ondervonden bij het lanceren van zwaardere vrachten. De raket die donderdag werd gebruikt verdubbelt de capaciteit tot ongeveer vier ton, maar volgens experts kan het nog enkele jaren duren voordat India mensen in de ruimte kan brengen.