PvdA-top werkt verder aan oplossing

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom werken woensdagavond verder aan een oplossing voor het zorgconflict met coalitiegenoot VVD. Het is onduidelijk waar ze heen zijn gegaan, nadat ze waren vertrokken bij crisisberaad met andere kopstukken van de PvdA op het ministerie van Asscher.

Mogelijk gaan Asscher en Samsom later woensdagavond naar het Torentje om te overleggen met premier Mark Rutte, VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Deze VVD'ers zijn daar al een tijd bijeen, maar zouden nog geen seintje hebben gekregen dat de PvdA'ers er aankomen.

Als Asscher en Samsom opduiken bij het Torentje, zou dat er volgens ingewijden op kunnen duiden dat een oplossing nabij is. Bronnen gaan ervan uit dat het nog altijd mogelijk is een uitweg uit het conflict te vinden.

VVD en PvdA hebben sinds dinsdagmiddag een probleem, nadat drie PvdA-Eerste Kamerleden tegen een belangrijk zorgplan van Schippers hadden gestemd. Daardoor werd het wetsvoorstel verworpen, tot woede van Schippers en haar partijgenoten. Volgens Schippers ligt de sleutel voor de oplossing van het conflict bij de PvdA. Eerder op de dag zei Schippers dat ze "goede hoop" heeft dat de partijen er uitkomen.

PvdA-top werkt verder aan oplossing
PvdA-top werkt verder aan oplossing (Foto: ANP)