Grieks parlement kiest nieuwe president

Griekse parlementariërs brengen woensdag hun stem uit voor een nieuwe president. Als de enige kandidaat voor de functie voor 29 december niet voldoende stemmen krijgt, kan dat wel eens het einde van de regering betekenen.

De kans dat de 73-jarige Stavros Dimas in de eerste ronde al direct wordt gekozen als president is klein: daarvoor is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. De tweede ronde staat gepland voor 23 december en een derde op 29 december. Bij laatste stemming zijn 180 stemmen nodig om te voorkomen dat het parlement wordt ontbonden en vervroegde verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

In Griekenland is de functie van president vooral ceremonieel. De echte kwestie die speelt is of de coalitieregering aan de macht kan blijven of dat er vervroegde verkiezingen moeten worden gehouden. De linkse oppositiepartij Syriza dringt al tijden aan op vervroegde verkiezingen en wil vervolgens opnieuw gaan onderhandelen over de voorwaarden voor de noodleningen die Griekenland heeft ontvangen. Voor de internationale financiële markten is dat echter een spookbeeld.