Italiaanse marine pikt weer bootvluchtelingen op

Italiaanse reddingswerkers hebben in een boot vol vluchtelingen voor de kust van Libië zestien lijken gevonden. De slachtoffers waren uitgedroogd en onderkoeld, liet de Italiaanse marine weten.

Even nadat hulpverleners donderdag aan boord van de rubberboot waren geklommen overleed een zeventiende opvarende. Een longembolie werd hem fataal. Een van de 75 overlevende bootvluchtelingen verkeert nog in levensgevaar. Hij was ernstig onderkoeld geraakt en is naar een ziekenhuis op het Italiaanse eiland Lampedusa gevlogen.

De doden zijn de eerste die zijn aangetroffen sinds de Europese Unie de reddingsoperatie op de Middellandse Zee overnam van de Italiaanse marine. De vluchtelingenboot dobberde ongeveer 240 kilometer van Lampedusa, op zo'n 65 kilometer van de Libische hoofdstad Tripoli. Dat is ver buiten de zone die de EU-patrouilles bewaken.

De Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum bestreek een veel groter deel van de zee, tot vlak onder de kust van Libië. Minister van buitenlandse zaken Paolo Gentiloni zei vrijdag dat de Italiaanse marine nog steeds in actie komt als de nood aan de man is.