Zweden vervroegd naar de stembus

De premier van Zweden, Stefan Löfven, heeft besloten vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dat kondigde hij woensdag aan op een persconferentie. Eerder op de dag weigerde het parlement in te stemmen met de voorgestelde begroting voor volgend jaar, waarmee een acute kabinetscrisis geboren was. De nieuwe verkiezingen worden 22 maart gehouden.

De extreemrechtse Zweedse Democraten, op wie de centrumlinkse minderheidsregering haar vertrouwen stelde om aan de benodigde meerderheid van stemmen in de volksvertegenwoordiging te komen, trokken, zoals zij eerder hadden aangekondigd, hun steun in. De partij zei de regering daarmee ten val te willen brengen.

Löfven liet weten aan te blijven als premier tot er verkiezingen zijn gehouden. "We zijn bereid met diverse partijen samen te werken", zei hij. "Er is echter één partij waarmee we niet zullen samenwerken en dat zijn de Zweedse Democraten. Ik kan de Zweedse Democraten de voorwaarden niet laten bepalen."

De regering van de sociaaldemocraat Löfven heeft het maar twee maanden uitgezongen. Löfven kwam in oktober aan het hoofd van een coalitie waarin ook de Groenen plaatsnamen. Het verbond had zich voorgenomen veel van de hervormingen van de vorige, centrumrechtse regering terug te draaien.