Executie gestoorde man in Texas uitgesteld

De executie van een gevangene in de Amerikaanse staat Texas is opgeschort. De advocaten van de man hadden een hof van beroep gevraagd in te grijpen, omdat de man volgens hen te gestoord is om te worden terechtgesteld. Het hof schortte de voltrekking van het vonnis woensdag op, minder dan acht uur voordat de executie zou worden voltrokken.

Scott Panetti is ter dood veroordeeld voor de moord op zijn schoonouders, 22 jaar geleden. Volgens zijn advocaten moet de doodstraf überhaupt niet worden uitgevoerd omdat Panetti schizofreen is.

De 56-jarige Panetti werd in 1995 ter dood veroordeeld. Hij trad tijdens het proces op als zijn eigen advocaat. Gehuld in een paarse cowboy-outfit riep hij meer dan tweehonderd getuigen op, onder wie de paus en Jezus Christus. Panetti heeft meermaals gezegd dat Satan hem via de Texaanse autoriteiten het zwijgen wil opleggen, om te voorkomen dat hij het gospel verspreidt.

De Texaanse openbaar aanklager gelooft niet dat Panetti daadwerkelijk gestoord is. Hij zou zijn stoornis overdrijven en uit eerdere onderzoeken zou zijn gebleken dat zijn gedrag geveinsd kan zijn, stelt openbaar aanklager Ellen Stewart-Klein. Bij Panetti werd echter al in 1978 schizofrenie vastgesteld en in de tien jaar voordat hij zijn schoonouders vermoordde werd hij meer dan tien keer opgenomen in een ziekenhuis.

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft eerder bepaald dat mensen met psychische problemen niet mogen worden geëxecuteerd als ze niet feitelijk en rationeel begrijpen waarom ze worden gestraft.