Komst Tweede Divisie definitief

Uit de categorie 'Goed werk heeft tijd nodig': Vanaf het seizoen 2016/2017 komt er een nieuwe landelijke divisie met achttien ploegen. Deze nieuwe competitie wordt tussen de Jupiler League en de twee Topklassen geplaatst. Daarmee komt er een verplichte promotie- en degradatie-regeling tussen het prof- en amateurvoetbal.

Vanmiddag ging een ruime meerderheid van de Betaald Voetbal Organisaties (BVO's) al akkoord. Zoals verwacht gingen eerder vanavond ook de amateurs tijdens de Bondsvergadering akkoord met het nieuwe voorstel. Daarmee komt een einde aan een langlopende discussie.

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal waren vier BVO's, die tegen het plan waren. Onder meer Feyenoord en FC Dordrecht stemden tegen het plan. Van de amateurs waren drie vertegenwoordigers tegen en onthield persoon zich van stemmen.

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, is erg blij met het resultaat. "Het is een gevolg van jarenlang praten. Iedereen had uiteindelijk het totale belang van het Nederlandse voetbal voor ogen. Er is gedacht in het belang van het totale voetbal. Het is onze gezamenlijke taak om talenten tot wasdom te laten komen. Onze kinderen en kleinkinderen kunnen hier in de toekomst van genieten, want hiervan wordt het alleen maar beter."

Ook de FIFA en de UEFA zullen tevreden zijn met het resultaat. Beide organisaties hadden al langer kritiek op het gesloten systeem in ons land.

Profclubs zullen nu moeten besluiten of ze hun beloften mee willen laten doen in de amateursectie. Zij moeten zich dan voor 1 maart 2015 inschrijven. Mochten de teams dat niet willen, dan komen zij in de toekomst uit in een reservecompetitie.