'Molukse wijk alleen voor Molukkers'

Molukkers in de Molukse wijk in Hoogeveen zijn woedend op woningbouwvereniging Domesta. Wat wil het geval? Deze woningbouwvereniging wil een Nederlands gezin huisvesten in een leegstaande woning in de Ebbingestraat in deze wijk. Aanstaande maandag, als het huis opgeknapt is, wil het Nederlandse gezin zijn intrek nemen in het huis.

En dat is tegen het zere been van de Molukse bewoners van de wijk. Buurtbewoner Sammy de Lima vat het in de wijk heersende sentiment samen: "Domesta speelt een vies spelletje. Deze woonwijk is 51 jaar geleden gebouwd voor de Molukkers. Deze wijk is aan ons gegeven door het rijk. Dat willen we zo houden. Wij hebben onze eigen gewoonten, daar moet je geen andere mensen tussen zetten. Er moet rekening worden gehouden met de gevoelens van mensen. Ze mogen ons Molukse erfgoed niet afpakken.''

Het betreffende huis is inmiddels ook al beklad met leuzen als 'Molukse wijk alleen Molukkers'. Maar dat is volgens de bewonerscommissie nog maar het begin van alle actie indien de woningbouwvereniging geen bakzeil haalt. De Lima: "Ik durf te zeggen dat het harde acties zullen worden. Daar deinzen wij niet voor terug. Ik heb mijn kapmes geslepen. Domesta speelt met mensenlevens. Dat is misschien hard, maar hoe de Nederlandse regering destijds heeft huisgehouden in de Molukken, dát is pas hard."  

Update 21.35 uur
Woningbouwvereniging Domesta heeft vanavond bij monde van directeur Bert Moorman een uitgebreide(re) verklaring aan RTV Drenthe gegeven: "We hebben inderdaad bijzondere afspraken met de Molukse gemeenschap over het toewijzen van woningen. Maar in dit geval waren er geen belangstellenden en hebben wij het verhuurd aan een Nederlands gezin. Zo staat dat ook in de oorspronkelijke afspraken, heb ik begrepen."

Ook Melanie Tanger-Tuasuun van bewonerscommissie Maluku Maju laat van zich horen. Volgens haar was er wel degelijk belangstelling voor de woning vanuit de Molukse gemeenschap. "De broer van de vorige bewoner had belangstelling. Ook Molukse mensen uit andere regio's waren geïnteresseerd. We voelen ons gepasseerd door Domesta. Er zijn afspraken dat Molukkers voorrang krijgen, die moeten nagekomen worden."

Volgens Moorman zijn er in het verleden inderdaad afspraken gemaakt waar hij tot op heden geen geen kennis van had. Deze oude afspraken gaat Domesta nu boven water proberen te krijgen en op basis daarvan moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden met de Molukse gemeenschap, aangezien het toewijzingsbeleid in de wetgeving sindsdien is veranderd. Domesta, de bewonerscommissie en de gemeente Hoogeveen gaan volgende week verder in gesprek.

De woningbouwvereniging heeft inmiddels overigens wel aangifte gedaan.

Update 22.20 uur
Inmiddels is ook het standpunt van de gemeente bekend. Burgemeester en wethouders van Hoogeveen blijken vanmiddag spoedoverleg met de directie van Domesta gevoerd te hebben. Wethouder Anno Wietze Hiemstra verklaart dat de gemeente Hoogeveen op het standpunt staat dat de Molukse wijk van de Molukkers blijft. Dit ondanks het feit dat de gemeente niet over het toewijzingsbeleid van Domesta gaat. Het is voor de gemeente echter wel het uitgangspunt van het gesprek dat aanstaande dinsdag met bewonerscommissie Maluku Maju en Domesta gevoerd gaat worden. 

Update 22.50 uur 
De woningbouwvereniging heeft volgens RTV Drenthe aangifte gedaan van de bekladding van de woning. Er wordt geen melding gemaakt van een eventuele aangifte om de uitspraken van buurtbewoner Sammy de Lima.