VN-chef: erkenning Palestina wint momentum

Het momentum voor erkenning van een Palestijnse staat groeit. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon maandag gezegd. Volgens de VN-chef komt dit door het tekortschieten van de internationale gemeenschap om een oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Individuele landen zijn daardoor bereid het bestaan van een Palestijnse staat te erkennen.

"Regeringen en parlementen ondernemen actie", zei Ban op een VN-herdenking van de Internationale Dag van de Solidariteit met het Palestijnse Volk. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei deze ontwikkeling te verwelkomen. Volgens hem is de aandacht voor de kwestie doorgedrongen tot 'officiële politieke niveaus'.

Zweden ging onlangs over tot erkenning van Palestina. In Groot-Brittannië, Ierland en Spanje zijn moties ingediend waarin wordt opgeroepen tot erkenning van een Palestijnse staat. De Nederlandse regering vindt erkenning nog te vroeg, maar sluit niet uit dat te doen vóór er een tweestatenoplossing uit onderhandelingen tussen Israël en de Palesijnen voortkomt.