Blofeld na dertig jaar terug als Bond-schurk

De aartsvijand van James Bond, superschurk Blofeld, keert na lange tijd terug in de nieuwe 007-film. Dat meldt Daily Mail zondag. Het is voor de eerste maal in meer dan dertig jaar dat de baas van het misdaadsyndicaat Spectre weer in een Bond-film te zien is.

Blofeld maakte in totaal in zes officiële titels zijn opwachting. De laatste daarvan was For Your Eyes Only, uit 1981. De megaschurk werd gekenmerkt door de witte kat die hij altijd bij zich droeg en de plastische chirurgie die hij doorlopend aan zijn gezicht liet doen om niet gepakt te worden.

Blofeld ontbrak drie decennia in de reeks door een juridisch dispuut over de rechten om deze iconische schurk in de wereldberoemde serie te gebruiken. Dit mocht niet nadat een recalcitrante scenarist van de film Thunderball deze rechten juridisch had geclaimd. Dit geschil werd echter onlangs opgelost.

Het personage werd door talloze topacteurs gespeeld, zoals Donald Pleasence, Telly Savalas en Charles Gray. De verwachting is dat ditmaal tweevoudig Oscarwinnaar Christoph Waltz de rol voor zijn rekening neemt. Waltz speelde onder meer in Django Unchained en Inglourious Basterds.

Er sijpelt steeds meer informatie naar buiten over de nieuwe Bondfilm, nummer 24 in de reeks. De film wordt komende winter opgenomen in onder meer Rome en Oostenrijk. Acteur Daniel Craig kruipt voor de vierde maal in de huid van de Britse spion.

Ook regisseur Sam Mendes, die eerder megahit Skyfall maakte, doet weer mee aan de productie. De Nederlander Hoyte van Hoytema is als cameraman aan het project verbonden. Bond 24 moet in november 2015 in première gaan.